Σχολιάστε

Οι καταλήψεις στον κόσμο

solΓκραφίτι σε τρένο στο Βέλγιο

Υπάρχει μια σημαντική διάκριση μεταξύ των καταλήψεων κατ ‘ανάγκη , και των καταλήψεων ως πολιτική δήλωση. Σε αυτή την περίοδο της παγκόσμιας ύφεσης και αύξησης των κατασχέσεων κατοικιών, οι καταλήψεις έχουν γίνει πολύ πιο διαδεδομένες στη Δύση, στα «ανεπτυγμένα» έθνη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι καταλήψεις με βάση την ανάγκη πάνε χέρι με χέρι με αυτές που γίνονται από πολιτικά κίνητρα.

Σε πολλές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, υπάρχουν εκτεταμένες φτωχογειτονιές ή παραγκουπόλεις, συνήθως χτισμένες στις παρυφές των μεγάλων πόλεων και αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ιδιοκατασκευαζόμενες κατοικίες χτισμένες χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη της γης. Αν και αυτοί οι οικισμοί μπορούν, εν καιρώ, να νομιμοποιηθούν και να μη διαφέρουν από τις κανονικές γειτονιές, στο ξεκίνημά τους ήταν καταλήψεις με ελάχιστες βασικές υποδομές. Έτσι, δεν υπάρχει σύστημα αποχέτευσης, το πόσιμο νερό πρέπει να αγοράζεται από τους προμηθευτές ή να μεταφέρεται από μια κοντινή βρύση, και αν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, αυτό είναι κλεμμένο από ένα διερχόμενο καλώδιο.

Υπάρχουν πέντε τύποι καταλήψεων σύμφωνά με τον Ολλανδό κοινωνιολόγο Hans Pruijt

1) με βάση την ανάγκη- άστεγοι

2) ως μια εναλλακτική τακτική στέγασης-π.χ. όταν κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να περιμένουν μέχρι να έρθει η σειρά τους για να βρουν σπίτι (εξωτερικό)

3)για επιχειρήσεις- π.χ. καταλήψεις κτηρίων για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μιας κοινότητας για συλλόγους, φθηνά μπαρς κλπ

4)για συντήρηση-π.χ. συντήρηση αρχαίων κτιρίων που οι αρχές έχουν εγκαταλείψει

5) πολιτικές- π.χ. καταλήψεις ως κέντρα διαμαρτυρίας ή κοινωνικά κέντρα.

Σε πολλές χώρες, οι καταλήψεις είναι από μόνες τους ένα έγκλημα. Σε άλλες, είναι διαμάχη μεταξύ του ιδιοκτήτη και των καταληψιών. Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και το κράτος παραδοσιακά ευνόησαν τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, όπου καταληψίες είχαν de facto ιδιοκτησία, οι νόμοι έχουν αλλάξει για να νομιμοποιήσουν το καθεστώς τους. Καταληψίες υποστηρίζουν συχνά τα δικαιώματα τους στους χώρους που έχουν καταλάβει λόγω της κατοχής, παρά της ιδιοκτησίας. Με αυτήν την έννοια, η κατάληψη είναι παρόμοια με (και, ενδεχομένως, μια απαραίτητη προϋπόθεση ) χρησικτησία, με την οποία ο κάτοχος της ακίνητης περιουσίας χωρίς τίτλο μπορεί τελικά να κερδίσει νόμιμο τίτλο για την ακίνητη περιουσία.

Η αναρχική Colin Ward έχει πει: «η κατάληψη είναι η παλαιότερη μορφή διακατοχής στον κόσμο, και όλοι καταγόμαστε από καταληψίες . Αυτό ισχύει τόσο για τη Βασίλισσα [του Ηνωμένου Βασιλείου] με τα 176.000 στρέμματα της όπως και για το 54 τοις εκατό των ιδιοκτητών στη Βρετανία που είναι ιδιοκατοικούντες. Όλοι είναι οι τελικοί αποδέκτες της κλεμμένης γης – γιατί το να θεωρήσουμε τον πλανήτη μας ως εμπόρευμα προσβάλλει κάθε δυνατή αρχή των φυσικών δικαιωμάτων »

Εκτός από κατοικίες, ορισμένες καταλήψεις χρησιμοποιούνται ως κοινωνικά κέντρα, ραδιοσταθμοί ή καφέ. Σε ισπανόφωνες χώρες, οι καταληψίες λαμβάνουν διάφορα ονόματα, όπως okupas στην Ισπανία, τη Χιλή και την Αργεντινή (από το ρήμα ocupar «να καταλάβουν»), ή paracaidistas στο Μεξικό (που σημαίνει «αλεξιπτωτιστές», επειδή είναι σα να πέφτουν όπως τα «αλεξίπτωτα» σε ακατοίκητη γη).

Αφρική

Περισσότερα:http://omniatv.com/blog/2726-οι-καταλήψεις-στον-κόσμο

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: