Σχολιάστε

Διακήρυξη

Καλούμε όλους τους πολίτες να πορευτούν μαζί μας στον αγώνα για μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης, ελευθερίας, δημοκρατίας και αλληλεγγύης, μια κοινωνία χωρίς φυλετικούς και ταξικούς διαχωρισμούς, μια κοινωνία που να εγγυάται την ειρηνική συμβίωση και την ευημερία όλων των μελών της και που κάθε φασιστική μέθοδος και ενέργεια θα ανήκει στην προϊστορία της.

Το Αντιφασιστικό Μέτωπο Αργολίδας συγκροτήθηκε από πολίτες θορυβημένους, ανήσυχους και οργισμένους για τον αυξανόμενο εκφασισμό  της κοινωνίας και της πολιτικής ζωής.

Ο φασισμός δεν είναι  καινούργιο φαινόμενο στην κοινωνία μας, ούτε προϊόν παρθενογένεσης. Είναι κρυμμένος εδώ και χρόνια μέσα στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή, έχει τραφεί διαχρονικά από συντηρητικά στερεότυπα, «μισές αλήθειες», ρατσιστικά κλισέ και εθνικιστικούς μύθους.

Ο φασισμός  έχει την ικανότητα να εξαπλώνεται επικίνδυνα σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Ιδιαίτερα σε τέτοιες περιόδους οι φασιστικές συμμορίες αποτελούν το «σιδερένιο χέρι» του κράτους και του κεφαλαίου για να επιβάλουν τις αντικοινωνικές πολιτικές τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι κυβερνήσεις των μνημονίων χρησιμοποιούν τους φασίστες σαν εμπροσθοφυλακή  για τη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον αυταρχισμό τους. Φτώχεια, ανεργία, διαφθορά, συγκέντρωση του πλούτου από ολοένα και λιγότερους αυξάνουν την αγανάκτηση του κόσμου, παράλληλα όμως σε ένα τμήμα του μεγαλώνουν την απογοήτευση. Έτσι, βλέπουμε να ξεσπούν μεγάλοι κοινωνικοί αγώνες, αλλά παράλληλα να αναπτύσσονται και φαινόμενα φασισμού. Οι κοινωνικοί αγώνες σπιλώνονται από τους κήρυκες της λιτότητας με τη γνωστή θεωρία των άκρων που εξισώνει τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή με τα φασιστικά φαινόμενα βίας.  Στο έδαφος της κοινωνικής και ηθικής κρίσης ανθίζουν ο ατομικισμός και η έλλειψη αλληλεγγύης, που επιδεινώνονται από την κρίση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, την έξαρση της βίας, την απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των θεσμών και τέλος την υποταγή μεγάλης μερίδας του πολιτικού προσωπικού των κομμάτων εξουσίας στις οικονομικές ελίτ.

Ο φασισμός σε αυτές τις περιόδους λειτουργεί ως κύριο μέσο έκφρασης ακραίων οικονομικών συμφερόντων σε βάρος όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εργασιακών κεκτημένων και των κοινωνικών σχέσεων. Επιβάλλεται στους πολίτες με κάθε μορφή χειραγώγησης, προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα και τις αληθινές ανάγκες. Ο φασισμός τρομοκρατεί και απομονώνει σε αντίθεση με την αλληλεγγύη που ενεργοποιεί και ενώνει.

Βασικό μέρος της φασιστικής παραπληροφόρησης διαδίδεται από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και υλοποιείται από ρατσιστικές δράσης, με πιο χαρακτηριστική τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Η δράση της Χρυσής Αυγής αποτελεί ξεκάθαρο δείγμα του αληθινού ρόλου που έχουν οι ρατσιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις, αλλά δυστυχώς είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο φαινόμενο  του εκφασισμού της κοινωνίας, γιατί μεγάλο μέρος της πολιτικής της ταυτίζεται με αυτή των κυρίαρχων κομμάτων. Ο διχαστικός και γεμάτος μίσος πολιτικός λόγος της, η στοχοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων (μετανάστες, πρόσφυγες, μειονότητες, τσιγγάνοι κ.λπ), ο κατασταλτικός της ρόλος σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας (λαϊκές αγορές, σχολεία, θέατρα κ.λπ.), καθώς και οι δήθεν λύσεις που προσφέρει σε κοινωνικά προβλήματα, όπως η ανεργία και η φτώχεια, το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να κρύψουν τους πραγματικούς υπαίτιους της κρίσης. Το δήθεν κοινωνικό έργο της θυμίζει πρακτικές ιταλικής μαφίας και ταυτόχρονα στηρίζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως  π.χ. με  την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας.

Εμείς, το Αντιφασιστικό Μέτωπο Αργολίδας, δεν μένουμε αδρανείς. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε μέσα από τις ποικίλες δράσεις μας τους αληθινούς στόχους και τις επιδιώξεις του φασισμού. Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο σε κάθε πολίτη τον κίνδυνο που απλώνεται μπροστά μας. Θέλουμε να πούμε πως ο διαχωρισμός και ο ανταγωνισμός μεταξύ ντόπιων και αλλοδαπών, εργαζομένων και ανέργων κ.ο.κ. μόνο κακό κάνουν γιατί εξυπηρετούν τα συμφέροντα αυτών που επικρατούν με τη μέθοδο του πατροπαράδοτου «διαίρει και βασίλευε».

Η παρουσία μας σκοπεύουμε να γίνει αισθητή στους δρόμους, τις γειτονιές και τις πλατείες της περιοχής, αξιοποιώντας τις εμπειρίες του ελληνικού και του ευρωπαϊκού κινήματος, απέναντι στη φασιστική βία. Στις βάρβαρες και τρομοκρατικές φασιστικές ενέργειες αντιπαραβάλλουμε κινήσεις αλληλεγγύης και υποστήριξης σε όλους τους αδύναμους της κοινωνίας, ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία, εθνική καταγωγή ή άλλη ιδιαιτερότητα.

Η ασφάλεια είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη δήθεν «ασφάλεια», η οποία το μόνο που πετυχαίνει είναι να προκαλεί ανασφάλεια σε μεγάλες μερίδες του πληθυσμού και να μετατρέπει την Ελλάδα στην πιο αστυνομοκρατημένη χώρα της Ευρώπης. Επιδιώκουμε την επανασύσταση του κοινωνικού ιστού μέσα από την αλληλεγγύη και τη συνεργασία σε αντίθεση με τους εκβιασμούς και την τρομοκρατική δράση των φασιστικών οργανώσεων. Επιθυμούμε μια κοινωνία αμφισβήτησης και αναζήτησης ενός μέλλοντος που μας αξίζει και όχι μια κοινωνία οπισθοδρομική και φοβισμένη.

Καλούμε όλους τους πολίτες να πορευτούν μαζί μας στον αγώνα για μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης, ελευθερίας, δημοκρατίας και αλληλεγγύης, μια κοινωνία χωρίς φυλετικούς και ταξικούς διαχωρισμούς, μια κοινωνία που να εγγυάται την ειρηνική συμβίωση και την ευημερία όλων των μελών της και που κάθε φασιστική μέθοδος και ενέργεια θα ανήκει στην προϊστορία της.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ – ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ  ΜΕΤΩΠΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Σχολιάστε